ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΥΑΛΙΟΥ

Rapsomanikis Glass

Γυαλί: Το γυαλί είναι υλικό στερεό και άμορφο, δηλαδή δεν παρουσιάζει κρυσταλλική δομή. Είναι ημιδιάφανο ή διάφανο, εύθραυστο, άκαμπτο και σκληρό. Λόγω της μη κρυσταλλικότητάς του, ο όρος «ύαλος» (γυαλί) ή «υαλώδης» έχει επεκταθεί σημαίνοντας όλα τα άμορφα στερεά. Η διαφάνειά του αφορά στο ορατό φως, γιατί το κοινό γυαλί είναι αδιάφανο για την υπεριώδη ακτινοβολία. Ως υλικό είναι χημικά και βιολογικά αδρανές, πλήρως ανακυκλώσιμο και, κατά συνέπεια, ιδιαίτερα κατάλληλο για χρήση σε κατασκευή συσκευασιών τροφίμων και ποτών.

Αλεξίσφαιρο Γυαλί: Θωρακισμένο γυαλί το οποίο έχει περισσότερο από 60mm πάχος και ανθίσταται πλήρως διείσδυση από σφαίρες.

Ανάγλυφο Γυαλί (Διαμαντέ): Ημι-διάφανο γυαλί φτιαγμένο από διάφανο ή έγχρωμο γυαλί το οποίο έχει περάσει ανάμεσα από δύο ρολά στο τέλος του φούρνου και το ανάγλυφο σχέδιο έχει αποτυπωθεί σε υψηλές θερμοκρασίες στη μία ή και στις δύο πλευρές του γυαλιού από το ανάγλυφο ρολό. Επίσης , μπορεί να ενσωματωθεί συρμάτινο πλέγμα μέσα στη μάζα του γυαλιού. Πέρα από την μεγάλη ποικιλία ανάγλυφων σχεδίων, το διαμαντέ γυαλί μπορεί να προσφέρει διασπορά φωτός και να μειώσει την εκτύφλωση από το ηλιακό φως.

Γυαλί ασφαλείας: Γυαλί το οποίο δεν θρυμματίζεται σε αιχμηρά κι εν δυνάμει επικίνδυνα θραύσματα όταν σπάσει. Γυαλί ασφαλείας μπορεί να παραχθεί από κατεργασία TRIPLEX (δες TRIPLEX) ή από θερμική σκλήρυνση (δες Θερμική σκλήρυνση).

Γυαλί Float: Το επιπλέον γυαλί είναι προϊόν άμμου και ανθρακικού νατρίου θερμασμένα σε περισσότερους από 1500οC που ‘ρέει’ πάνω σε μπάνιο λιωμένου ψευδαργύρου.

Πυράντοχο Γυαλί: Επίπεδο γυαλί με ενσωματωμένο συρμάτινο πλέγμα το οποίο καθυστερεί την θραύση σε περίπτωση φωτιάς καθυστερώντας έτσι την διασπορά της φωτιάς και του καπνού. Τέτοια υάλωση κατηγοριοποιείται ως Τάξης G (που ανθίσταται φωτιά και προλαμβάνει την διασπορά της φωτιάς και του καπνού για συγκεκριμένη χρονική περίοδο) ή Τάξης F (που έχει τα χαρακτηριστικά της Τάξης G αλλά επιπλέον παρεμποδίζει την διασπορά της ακτινοβολούμενης θερμότητας για συγκεκριμένη χρονική περίοδο). Νέες εξελίξεις περιλαμβάνουν προ-ενταμένο γυαλί από βοροπυρίτιο -χωρίς μεταλλικό πλέγμα – και διπλή υάλωση με τον διάκενο χώρο γεμισμένο από διογκωμένο υλικό το οποίο δρα ως ασπίδα θερμότητας.

Τρίπλεξ (Ελασματοποιημένο) γυαλί: Το γυαλί τρίπλεξ αποτελείται από δύο ή περισσότερα φύλλα γυαλιού με ένα ή περισσότερα στρώματα ιξώδους πλαστικού ανάμεσα σε υαλοπετάσματα. Η στερεά συνένωση των γυαλιών λαμβάνει χώρα μέσα σε χώρο που ονομάζεται αυτόκλειστος κλίβανος. Σε αυτόν το κλίβανο υπό σταθερή θέρμανση των στρωμάτων γυαλιού και πλαστικού επιτυγχάνεται η δημιουργία του ελάσματος γυαλιού (δηλ. τρίπλεξ). Όταν το ελασματοποιημένο γυαλί σπάσει , τα κομμάτια παραμένουν κολλημένα στο εσωτερικό πλαστικό στρώμα.

Σκληρυμένο Γυαλί: Γυαλί το οποίο έχει υφισταθεί θερμική επεξεργασία ώστε να δώσει μεγαλύτερου βαθμού μηχανική και θερμική αντίσταση. Το γυαλί θερμαίνεται πρώτα σε περισσότερους από 600° C και μετά ψύχονται απότομα (πλήρη σκλήρυνση) ή πιο αργά (θερμική ενίσχυση) και στις δύο περιπτώσεις με προσεκτικά ελεγχόμενη ταχύτητα ψύξης. Αυτές οι επεξεργασίες υποβάλλουν την επιφάνεια του γυαλιού σε μόνιμη συμπιεστική τάση δίνοντας έτσι στο γυαλί ειδικά χαρακτηριστικά. Αντίσταση σε μηχανικό και θερμικό σοκ έως και 2 φορές (θερμικώς ενισχυμένα) ή 5 φορές (θερμικώς σκληρυμένο) μεγαλύτερη από ένα κοινό γυαλί. Προστατεύει το γυαλί από θραύση προκαλούμενη από υψηλή θερμοκρασιακή διαφορά στην επιφάνεια του υαλοπίνακα (προκαλούμενη, για παράδειγμα, από τοπική σκίαση). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τύπους γυαλιού με υψηλή ενεργειακή απορρόφηση που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Μόνο για θερμικώς σκληρυμένα γυαλιά: γυαλί ασφαλείας το οποίο σπάει σε μικρά θραύσματα χωρίς κοφτερές άκρες, εξασφαλίζοντας προστασία ενάντια σε κινδύνους τραυματισμού. (πόρτες, έπιπλα, διάφανη υάλωση και φεγγίτες σε προσόψεις, κάθε εφαρμογή που απαιτείται αντοχή σε θερμικές και μηχανικές τάσεις).

Θερμικώς ενισχυμένα: Κανένας κίνδυνος θραύσης που προκαλείται από τον εγκλεισμό θειικού νικελίου. Η δοκιμασία εμποτισμού θερμότητας δεν είναι απαραίτητη. Βελτιωμένη επιπεδότητα επιφανείας και λιγότερη οπτική παραμόρφωση σε σύγκριση με το θερμικό γυαλί (ιδιαίτερα σημαντικό για προσόψεις με υψηλής ανακλαστικότητας τζάμια). Σπάζοντας σε μεγαλύτερα θραύσματα και ενέχοντας λιγότερο κίνδυνο το γυαλί να πέσει κάτω. (Ενιαία τζάμια στα φώτα οροφής, εξωτερικά και εσωτερικά φύλλα διπλής υάλωσης σε φεγγίτες, εξωτερικές προσόψεις ηλιακού ελέγχου με διπλά τζάμια και τζάμια ηλιακού ελέγχου TRIPLEX με ένα υψηλό ποσοστό απορρόφησης ενέργειας).

Οι σκληρυμένοι και οι θερμικώς ενισχυμένοι υαλοπίνακες δεν μπορούν ούτε να κοπούν ούτε να μορφοποιηθούν περαιτέρω.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι

ΕλληνικαEnglish

ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΑΣ; ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ